måndag 21 september 2015

Titlar att komma ihåg från Venedig del 2

-Underground Fragrance, Song Penfei
Underground frangrance var runner-up för Venice Days Award, och det var ganska tydligt hela sista veckan att kampen var mellan denna och tidigare nämnda "Early Winter". Det här är en kinesisk film som skildrar boendesituationen i Kina där otroligt många bor i lägenheter under marken. Det är en långsam film med lite dialog, sparsmakad på alla sätt. Scenerna tar sin tid, och det är oerhört vackra scener. Varje foto ett perfekt komponerat sådant. Det är en annorlunda kärlekshistoria, hjärtskärande, blyg och ärlig. 
(SAMT huvudpersonen spelad av Ying Ze är på riktigt den absolut vackraste människa jag sett?? pratade med honom en stund och han sa att jag var vacker och så tog vi foton på varandra? WHAT A MOMENT, dog)

-Blanka, Khoki Hasei
Blanka är också, tillsammans med bl.a The Fits, en del av Bianalle Collage, dvs att filmen gjordes på åtta månader med väldigt liten budget. Det är en film om Blanka, som bor på gatan och snor plånböcker från turister men som ingen annat vill än att ha en mamma. Det här är ett litet mästervärk, en perfekt blandning av allt. Bra musik, bra skådisar, bra foto bara bra bra så bra. Alla skådisar, speciellt Cydel Gabutero, som spelar Blanka är fantastisk. Det är en enkel film på cirka 75 minuter, som med enkla medel berättar en så viktig historia, och gör det klockrent.


- Anomalisa, Charlie Kaufman
Charlie Kaufmans första stop-motion. Till att börja med är bra stop motion, likt denna, mycket imponerande. Men jag tror att denna film inte grundas endast på det visuella, det är bara rätt redskap, rätt sätt att berätta den här historien. Det är ett imponerande manus, otroligt vemodig men då och då, enkelt och smygande så sitter en och ler. Att se Anomalisa var ett nöje. Den vann The grand Jury Prize på filmfestivalen, rätt oväntat men rätt självklart.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar